Toer van Schayk

Toer van Schayk is een Nederlands choreograaf, balletdanser, beeldend kunstenaar en decorontwerper.


Toer van Schayk (Amsterdam, 1936) krijgt zijn eerste balletlessen van Iraïl Gadeskov en wordt verder opgeleid door Sonia Gaskell. Van 1955 tot 1959 is hij als danser verbonden aan het Nederlands Ballet van Gaskell, maar hij onderbreekt zijn dansloopbaan om zijn opleiding tot beeldhouwer aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag te voltooien. In 1965 keert hij terug naar het dansvak. Hij wordt geëngageerd door het inmiddels opgerichte Het Nationale Ballet, waar hij dankzij zijn expressieve en indringende vertolkingen een geliefd solist wordt.

In 1971 debuteert Van Schayk als choreograaf met Onvoltooid verleden tijd. Vijf jaar later wordt hij benoemd tot huischoreograaf van Het Nationale Ballet, in welke functie hij meer dan dertig balletten maakt. Op uitnodiging van buitenlandse gezelschappen maakte hij diverse choreografieën en bovendien werd en wordt zijn werk regelmatig opnieuw in het buitenland uitgevoerd. Daarnaast verzorgt Van Schayk in 1999 de choreografie voor de musical Elisabeth van producent Joop van den Ende.

Ook geniet Van Schayk bekendheid als beeldend kunstenaar met tentoonstellingen in Amsterdam, Athene, Londen en New York. Het menselijk lichaam vormt niet alleen in zijn choreografieën maar ook in zijn beeldende kunst een belangrijke inspiratiebron. Hij behoort – als vaste ontwerper van zijn eigen balletten en die van Van Dantzig – tot de opmerkelijkste Nederlandse decor- en kostuumontwerpers, waarbij zijn vaak kleurrijke ontwerpen kunstwerken op zich zijn. Ook in het buitenland zijn zijn talenten niet onopgemerkt gebleven. In 1970 debuteerde hij als decorontwerper bij het Engelse Royal Ballet, in de voorstelling The Ropes of Time van Rudi van Dantzig.

Toer van Schayk. Foto: Angela Sterling.In 2001 neemt Van Schayk, wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, officieel afscheid van Het Nationale Ballet. Zijn betrokkenheid bij het gezelschap blijft echter groot. Zo zijn onder meer de ontwerpen van de productie van Giselle, die het gezelschap in 2009 heeft uitgebracht, van zijn hand. Bovendien staat voor 2012 een nieuw ballet in de geest van de Ballets Russes voor The English National Ballet op het programma.

In 1979 werd Toer van Schayk onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 1987 ontving hij namens de Vereniging van Schouwburgdirecteuren de Choreografieprijs voor zijn ballet 7e Symfonie. In 2011 wordt hij onderscheiden met de Life Time Achievement Award van de Benois de la Danse 2011. De ‘Benois’ is de Oscar van de dans. Van Schayk krijgt de onderscheiding voor zijn gehele oeuvre: als danser, choreograaf en ontwerper.

Op deze website vindt u een overzicht van werk en leven van een gepassioneerd kunstenaar: Toer van Schayk. Ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag op 28 september 2016 staan naast de publicatie van het boek Toer van Schayk. danser, choreograaf & kunstenaar van Astrid van Leeuwen, Maaike Staffhorst en Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier nog verschillende andere feestelijkheden op het programma. Onder het kopje ‘Actueel’ op de website Toervanschayk.nl leest u er meer over.


Bron: Theaterencyclopedie
website: www.toervanschayk.nl